29 Ιουλίου 2012

[Βιογραφήματα, 4] Ιων Δραγούμης (1878 - 1920)



Φωτογραφία του 1916
Ο Ίων (Ιωάννης) Δραγούμης γεννήθηκε το 1878 στην Αθήνα. Καταγόταν από οικογένεια πολιτικών και ήταν γιος του αγωνιστή, βουλευτή, Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Χαριλάου Τρικούπη και λόγιου, Στέφανου Δραγούμη. Σπούδασε Nομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1899 ακολούθησε διπλωματική καριέρα, υπηρετώντας στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Το 1897 κατατάχτηκε εθελοντής στο μέτωπο του ελληνοτουρκικού πολέμου, ενώ υπήρξε βασικός συνεργάτης του Παύλου Μελά (που ήταν σύζυγος της αδερφής του). Οργάνωσε τις ορθόδοξες κοινότητες εναντίον των βουλγαρικών κομιτάτων, κινητοποίησε τις Ελληνικές Δυνάμεις κι αναδείχθηκε ένθερμος απόστολος του Μακεδονικού Αγώνα στην οργάνωση της άμυνας έναντι των Βούλγαρων.
Πολέμησε στον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο με το βαθμό του δεκανέα και το 1902 τοποθετήθηκε με δική του αίτηση υποπρόξενος στο ελληνικό Προξενείο στο Μοναστήρι. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως πρόξενος στις Σέρρες (1903), τον Πύργο Βουλγαρίας και τη Φιλιππούπολη (1904), την Αλεξάνδρεια και το Δεδεαγάτς (1905) και το 1907 τοποθετήθηκε στην πρεσβεία Κωνσταντινούπολης. Το 1908 ίδρυσε από κοινού με τον Αθανάσιο Σουλιώτη - Νικολαΐδη την Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως, η οποία είχε ως στόχο της τη σύμπραξη ελλήνων και τούρκων για τη δημιουργία ενιαίου κράτους στα ευρωπαϊκά πρότυπα και την ταυτόχρονη επίτευξη ισοπολιτείας των εθνοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1909 οργάνωσε το Β' πολιτικό τμήμα ανατολικών υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και υπηρέτησε αρχικά στην πρεσβεία της Ρώμης και στη συνέχεια του Λονδίνου. Το 1910 συμμετείχε στην ίδρυση του Εκπαιδευτικού Ομίλου.
Μετά από περιοδεία του σε πρεσβείες και γενικά προξενεία στα Βαλκάνια, επανατοποθετήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, θέση από την οποία διοργάνωσε το 1911 το συνέδριο των Δωδεκανησίων στην Πάτμο, που διαλύθηκε από τους Ιταλούς (είχε προηγηθεί η ιταλική κατάκτηση των Δωδεκανήσων), πρόλαβε ωστόσο να προβάλει το αίτημα για ένωση με την Ελλάδα ή αυτονομία. Κατά τον πρώτο βαλκανικό πόλεμο διετέλεσε σύμβουλος του διαδόχου Κωνσταντίνου. Μαζί με τον Β. Δούσμανη και τον Ι. Μεταξά στάλθηκε να διαπραγματευτεί με τον Ταχσίν πασά την παράδοση της Θεσσαλονίκης, στην οποία και πρώτος ύψωσε την Ελληνική Σημαία. Υπηρέτησε στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με τον οποίο άρχισε ήδη να εκδηλώνει τις πολιτικές του διαφωνίες. Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου υπηρέτησε ως επιτετραμμένος στη Βιέννη και το Βερολίνο, θέση από την οποία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή των ελληνικών πληθυσμών Θράκης και Δυτικής Μικρασίας με τους τουρκικούς πληθυσμούς της Μακεδονίας.
Στη συνέχεια διορίστηκε στην πρεσβεία της Πετρούπολης. Το 1915 παραιτήθηκε από το διπλωματικό σώμα και εκλέχτηκε ανεξάρτητος βουλευτής του νομού Φλώρινας. Από το 1916 υπήρξε επίσης συνιδρυτής του περιοδικού Πολιτική Επιθεώρησις. Επέκρινε σφοδρά το Παλάτι για την πολιτική στο χώρο της Μακεδονίας, που οδήγησε στην παράδοση των ανατολικών περιοχών στους Βούλγαρους, αλλά διαφώνησε και με την πολιτική του Βενιζέλου, που οδήγησε στην απομάκρυνση του Κωνσταντίνου από τον θρόνο, ενώ επέκρινε και την ελληνική στρατιωτική παρουσία στη Μικρά Ασία. Γι’ αυτή του τη στάση το 1917 εξορίστηκε από τους συμμάχους στην Κορσική και στη συνέχεια στη Σκόπελο, απ’ όπου γύρισε το 1919. Πατριώτης στα όρια του εθνικισμού, ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας από την υπηρεσία σωματοφυλακής του Βενιζέλου (με αρχηγό τον Παύλο Γύπαρη), όταν μαθεύτηκε η απόπειρα εναντίον του Βενιζέλου στο Παρίσι.
Στο χώρο των γραμμάτων ο Δραγούμης έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο, του οποίου υπήρξε συνιδρυτής, και των συνεργασιών του με το Νουμά του Δημητρίου Ταγκόπουλου (με το ψευδώνυμο Ίδας). Το λογοτεχνικό έργο του περιλαμβάνει κυρίως εθνικοπατριωτικά μυθιστορήματα. Ο Ίων Δραγούμης αντιπροσωπεύει τη συμμετοχή του πνευματικού κόσμου στην προσπάθεια να σηκωθεί ο τόπος απ’ τον ατυχή πόλεμο του 1897 για να φτάσει ως την περήφανη εξόρμηση των Βαλκανικών πολέμων.


από το e-Alexandria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου