23 Ιουλίου 2012

[Οπτικοακουστικά, 3] Η Εκτέλεση, Τηλεοπτική Σειρά

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Τηλεοπτική σειρά ιστορικού περιεχομένου, που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 την περίοδο 1993-94. Συνολικά προβλήθηκαν 20 επεισόδια. Το σενάριο της σειράς βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού, ο οποίος μάλιστα έκανε και τις φωνητικές εισαγωγές των επεισοδίων.


Περιγραφή


H ζωή του Ίωνα Δραγούμη, από τα 20 χρόνια του μέχρι την ταραγμένη Αθήνα του 1920 όποτε και εκτελέστηκε, μέρα-μεσημέρι στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από ένα παρακρατικό τάγμα. Κυρίαρχες μορφές στην πορεία του, ήταν η συγγραφέας μυθιστορημάτων για παιδιά, Πηνελόπη Δέλτα, κόρη Εμμανουήλ Μπενάκη, σύζυγος Στέφανου Δέλτα και μητέρα τριών παιδιών και το ιερό τέρας του ελληνικού θεάτρου η Μαρίκα Κοτοπούλη. Θυελλώδεις έρωτες σε μια Αθήνα συντηρητική, που δεν είχε τη δύναμη να τους αποδεχθεί αλλά και να τους αγνοήσει.

Σενάριο: Φρέντυ Γερμανός
Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης
Παραγωγή: Profit Ltd
Μουσική: Βασίλης Δημητρίου
Φωτογραφία: Νίκος Σμαραγδής

Πρωταγωνιστές: 
  • Κώστας Αρζόγλου: Ίων Δραγούμης
  • Πέγκυ Σταθακοπούλου: Πηνελόπη Δέλτα
  • Φιλαρέτη Κομνηνού: Μαρίκα Κοτοπούλη
  • Βασίλης Ανδρεόπουλος: Στέφανος Δραγούμης
  • Αντώνης Αντωνίου: Ελευθέριος Βενιζέλος
  • Μάνος Βακούσης: Περικλής Γιαννόπουλος
  • Άκις Δρακουλινάκος: Παύλος Γύπαρης
  • Θόδωρος Έξαρχος: Εμμανουήλ Ρέπουλης
  • Αντώνης Θεοδωρακόπουλος: Αθανάσιος Σουλιώτης-Νικολαΐδης
  • Πέρης Μιχαηλίδης: Κων/νος Καβάφης
  • Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Εμμανουήλ Μπενάκης
  • Λάμπρος Τσάγκας: Στέφανος Δέλτα
  • Γιώτα Φέστα: Ναταλία Δραγούμη

Ολόκληρη η σειρά είναι διαθέσιμη στην διαδικτυακή τηλεόραση (web tv) του ΑΝΤ1, στην διεύθυνση: http://www.antenna.gr/webtv/categories?cid=3392


Η μουσική επένδυση της σειράς κυκλοφόρησε σε CD από την MINOS EMI το 1993. Το μουσικό σήμα είναι διαθέσιμο στην διεύθυνση: http://www.buenamusicagratis.org/%CE%97-%CE%95%CE%BA%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7---ant1/EAIyuau9gic
Τα περιεχόμενα και κάποια από τα κομμάτια του δίσκου (με δυνατότητα αναπαραγωγής) βρίσκονται στην διεύθυνση: http://www.vasilisdimitriou.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=63:i-ektelesi&catid=15:lp-cd&Itemid=93


Απόψεις τηλεθεατών για την σειρά:

"Ίσως, η πιο αδικημένη σειρά, στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης! Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού, η εκτέλεση ήταν μια πολύ ακριβή παραγωγή, με εξαιρετικό καστ, προσεγμένη σε όλους τους τομείς, που ομως είχε την ατυχία να έχει απέναντι του, την Αναστασία. Έτσι, οι έλληνες τηλεθεατές προτίμησαν το εύπεπτο σήριαλ του μέγκα (με τους τρομερούς προβληματισμούς τύπου,τον πατέρα ή τον γιο), και τις συνεχείς ερωτικές σκηνές Αλικάκη-Χατζησάββα. Δυστυχώς, μετά την αποτυχία της "εκτέλεσης" δεν ξαναεπιχειρήθηκε κάτι ανάλογο στην ελληνική τηλεόραση. Ο 'Ιωνας Δραγούμης, μια τεράστια προσωπικότητα της νεότερης ελληνικής ιστοριάς, έδειξε οτι δεν συγκινεί τους καλοπερασάκηδες έλληνες και εμείς σαν τηλεθεατές επιβεβαιώσαμε (για άλλη μια φορά), ότι έχουμε την τηλεόραση που μας αξίζει...".

"Πραγματικά πρωτότυπο σενάριο, πολύ φροντισμένη ερμηνεία και χαρακτήρες με νόημα. Ακόμα δε μπορώ να ξεχάσω τη σκηνή με την αυτοκτονία του μεγάλου Περικλή Γιαννόπουλου. Κάπως έτσι την είχα και εγώ στο μυαλό μου ως εικόνα και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση όταν την είχα πρωτοδεί."

"Φοβερές ερμηνείες από Σταθακοπούλου - Κομνηνού στους ρόλους της Πηνελόπης Δέλτα και της Μαρίκας Κοτοπούλη αντίστοιχα. Επίσης εκλεκτές οι συνθέσεις του Βασίλη Δημητρίου στο soundtrack. Κρίμα που δεν έχει προβληθεί σχεδόν ποτέ σε επανάληψη."

"Πολύ καλή σειρά αλλά έχω και κάποιες ενστάσεις. Με κυριότερη τον Αρτζόγλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Για μένα απαράδεκτος ως Δραγούμης. Πολεμούσε, ερωτευόταν, κατασκόπευε, φιλοσοφούσε πάντα με τον ίδιο "κοιμισμένο" τρόπο. Δεν θυμάμαι σκηνή που να έχει αλλάξει το ύφος του ή τον τόνο της φωνής του. Και μιλάμε για μια εκρηκτική ιστορική προσωπικότητα που πριν τα 30 του είχε οργανώσει αντάρτικο, είχε συγκρουστεί με την κυβέρνηση, είχε συνομωτήσει και είχε αναστατώσει Αθήνα και Μοναστήρι με τους έρωτές τουΟύτε η Σταθακοπούλου με είχε ενθουσιάσει. Όχι πως ήταν κακιά αλλά δεν έβγαζε το "κρυμμένο ηφαίστειο" που ήταν στην πραγματικότητα η Δέλτα, μονίμως σε σημείο βρασμού, με τεντωμένα νεύρα και τις αισθήσεις στο "κόκκινο".
Ίσως βέβαια οι ενστάσεις μου οφείλονται στο ότι είχα ήδη πολύ συγκεκριμένη άποψη για τους χαρακτήρες, έχοντας ξεκοκκαλίσει τα ημερολόγιά τους και το βιβλίο του Γερμανού (που όταν γράφτηκε ούτε τα μισά δεν είχαν εκδοθεί) παρουσιάζει όντως μια πιο "γλυκανάλατη" εκδοχή τουςΑντίθετα θυμάμαι έναν πολύ καλό Θεοδωρακόπουλο ως τον φίλο του Δραγούμη Σουλιώτη - Νικολαϊδη, φοβερή την Κομνηνού ως Κοτοπούλη και πολύ καλή την Γιώτα Φέστα ως Ναταλία Μελά (αδελφή του Δραγούμη και φίλη της Δέλτα)."

"Μου άρεσε γιατί είχα τέτοιο κόλλημα με την ιστορία που θα έβλεπα μετά μανίας όποια αναπαράστασή της. Αλλά δεν την θεωρώ καλή εν γένει. Ελπίζω κάποτε να γυριστεί κάτι άλλο (σειρά ή ταινία) που να είναι αντάξια των προσώπων και των γεγονότων και κυρίως πιο πιστή στην πραγματικότητα (αν και αυτό δεν είναι λάθος των σκηνοθετών, η σειρά βασίστηκε στο βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού στον οποίο οι δύο οικογένειες είχαν δώσει μέρος μονάχα του υλικού που στη συνέχεια εξέδωσαν κι έτσι ο συγγραφέας πρόσθεσε μια δική του άποψη για τα γεγονότα και την εξέλιξή τους). Σίγουρα όμως πλούσια παραγωγή, με γυρίσματα στο εξωτερικό (Βιέννη, Βερολίνο), κοστούμια, σκηνικά, κομπάρσους."

Από το retromaniax.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου