3 Δεκεμβρίου 2009

Αποσύρετε τον Αττίλα

Ύστερα από αρκετό καιρό έρχονται και κάποια καλά νέα από την Ευρώπη. Έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιέχει θετικές αναφορές για την Κύπρο και αρνητικές για την Τουρκία, την οποία μάλιστα καλεί να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο.
Την έκθεση ετοίμασε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Ρία Όουμεν και σ΄αυτήν καλεί την τουρκική κυβέρνηση:
1. Να στηρίξει ενεργά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και να συμβάλει με συγκεκριμένες ενέργειες σε μια συνολική λύση του Κυπριακού, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
2. Να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Κύπρο, ώστε να διευκολύνει τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος.
3. Να σταματήσει να παρακωλύει πλοία που ερευνούν για πετρέλαιο εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
4. Να διασφαλίσει πως όλα τα δικαιώματα των εκτοπισθέντων ατόμων στην Κύπρο είναι σεβαστά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των θρησκευτικών μειονοτήτων και να τους επιτρέπεται ν' ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους δικαιώματα.
5. Στην περίπτωση της μαρωνιτικής κοινότητας, οι ελευθερίες πρέπει να δοθούν και στα τέσσερα μαρωνιτικά χωριά.
6. Αποδοκιμάζει το γεγονός ότι, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης Τουρκίας - Ε.Ε. δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς διακρίσεις και τονίζει ότι αποτυχία της Τουρκίας να το εφαρμόσει, ίσως επηρεάσει τη διαδικασία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.
Να λειτουργήσει η Χάλκη
Στο κεφάλαιο "Ανθρώπινα Δικαιώματα και σεβασμός και προστασία των μειονοτήτων, η κ. Όουμεν επαναλαμβάνει την ανησυχία του Ευρωκοινοβουλίου για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικά με το νομικό του καθεστώς, την εκπαίδευση των κληρικών και την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Επίσης επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και για την άρση των μέτρων που περιορίζουν την κοινή χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ, 1-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου