24 Δεκεμβρίου 2009

Προϋπολογισμός αποτυχίας


του Γιάννη Α. Χαραλαμπίδη

Δεν ξέρω πόσοι θέλησαν ή μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010. Αν και χρειαζόταν υπομονή, ωστόσο ήταν ενδιαφέρουσα - ιδίως η χθεσινοβραδυνή καταληκτήρια συνεδρίαση με τις αγορεύσεις των πολιτικών αρχηγών.
Όσον αφορά αυτόν καθαυτόν τον προϋπολογισμό είναι προφανές ότι πρόκειται για κάτι ανεφάρμοστο, το οποίο πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί λόγω εσωγενών και εξωγενών παραγόντων. Η κυβέρνηση λαμβάνει κάποια μέτρα, τα οποία όμως θα αποδώσουν σαφώς λιγότερο από ό,τι υπολογίζεται. Όχι γιατί ο αρμόδιος υπουργός Γ.Παπακωνσταντίνου υπολείπεται σε ικανότητες ή εργατικότητα. Αντιθέτως πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σοβαρός και πολύ ευφυέστερος και εργατικότερος από πολλούς ομοτράπεζούς του στο υπουργικό συμβούλιο. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η πολιτική που έχει επιλεχθεί δεν είναι η πλέον αποτελεσματική και ενδεικνυόμενη για να μας τραβήξει από το σκοτεινό πηγάδι της οικονομικής καχεξίας.
Προτάσσεται η αύξηση των εσόδων με τρόπους μάλιστα αμφίβολους όπως η αύξηση της φορολογίας και όχι η δραστική μείωση των δαπανών. Γνωρίζουμε όλοι μας καλά ότι ζούμε σε ένα κράτος σπάταλο και πλήρως ανορθολογικό σε ότι αφορά την κατανομή των δαπανών του. Υπάρχουν αναρίθμητοι λογαριασμοί των υπουργείων οι οποίοι θα μπορούσαν και θα έπρεπε να περικοπούν ή και να καταργηθούν και αυτό δεν θα είχε καμμία επίπτωση στην κοινωνική ζωή. Γιατί στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα χρήματα αυτά ξοδεύονται αλόγιστα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αντίκρυσμα στην πραγματική οικονομία.
Η ομιλία του πρωθυπουργού δεν προσέφερε κάτι. Την βρήκα χωρίς έμπνευση και ιδιαίτερη ουσία. Σαφέστατα δε χωρίς οικονομικό και κυρίως πολιτικό βάθος. Αντίθετα ο Α.Σαμαράς ήταν καλός στην πρώτη του εμφάνιση ουσιαστικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Στο επίπεδο της οικονομίας ο λόγος του ήταν μεστός και πλήρης. Έδωσε την εικόνα ενός ανθρώπου που γνωρίζει καλά, έστω και από θεωρητική άποψη, την οικονομία και την λειτουργία της. Συμφωνώ με πολλές από τις προτάσεις που έκανε. Απέφυγε όμως να κάνει δύο πράγματα που όφειλε, θεωρώ.
Πρώτον, απέφυγε να αναφερθεί στα σφάλματα και τις παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Στρογγύλεψε τα λόγια του και σχεδόν παρουσίασε την σημερινή κατάσταση ως ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βεβαίως δεν χωρεί αμφιβολία ότι έχει εξίσου σοβαρές ευθύνες. Προφανώς, δεν τολμά να αποκηρύξει την πολιτεία του Κ.Καραμανλή που οδήγησε την χώρα στην κατάσταση αυτή και το κόμμα του στην αντιπολίτευση. Δεύτερον, δεν τοποθετήθηκε σε όσα του ζητήθηκε από τον Γ.Καρατζαφέρη. Δηλαδή στα θέματα της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ, στην ονομασία των Σκοπίων και στην πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραχώρηση πολιτικών δικαιωμάτων και ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες.
Στα δύο πρώτα θέματα απέφυγε απλά ακόμα μια φορά να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του, όπως επιμελώς πράττει από την εκλογή του. Στο τελευταίο, και άκρως σημαντικό και φλέγον, υπενόησε χωρίς να απαντήσει ευθέως ότι δεν συμφωνεί με το δημοψήφισμα. Αν αυτή η στάση παγιωθεί και ειδικευτεί θα είναι μέγα σφάλμα και θα σημαδέψει αρνητικά την αρχηγία του Α.Σαμαρά. Η επιδίωξη της κυβέρνησης για απόδοση ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων σε μετανάστες δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει στα ψηλά. Επιβάλλεται ο ελληνικός λαός να έρθει στην κάλπη και να αποφασίσει με την ψήφο του αν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι άκρως σοβαρό και διακυβεύονται πάρα πολλά για αποφασιστεί εν κρυπτώ στα πλάισια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου