30 Δεκεμβρίου 2009

Νέο «καμπανάκι» Αλμούνια ότι η υπομονή των αγορών για την Ελλάδα έχει εξαντληθεί

Παραμονές του νέου έτους ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια κρούει νέο καμπανάκι κινδύνου για τη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η υπομονή των αγορών για την Ελλάδα έχει εξαντληθεί.
Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις αγορές εάν δεν ακολουθήσει πολιτική μείωσης του χρέους δήλωσε ο κ. Αλμούνια μιλώντας σε ισπανικό ραδιόφωνο.
«Οι αγορές φθάνουν σε ένα σημείο, που λένε 'ως εδώ'. Στην περίπτωση χωρών όπως η Ελλάδα, οι επενδυτές έχουν πει ότι δεν θα συνεχίσουν να δανείζουν, αν οι κυβερνήσεις δεν κάνουν βήματα να μειώσουν τα χρέη τους» πρόσθεσε ο κ. Αλμούνια.
Την ίδια ώρα, έτοιμο δηλώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να βοηθήσει την Ελλάδα, αν του ζητηθεί από την ίδια την χώρα ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, στο Reuters.
«Ναι, είμαστε έτοιμοι. Αλλά εξαρτάται από το αν η ΕΕ ή η Ελλάδα θα το ζητήσουν» δήλωσε ο Μάρεκ Μπέλκα σε συνέντευξη στο Reuters.
Ο ίδιος ζήτησε να δημιουργήσει η ΕΕ «δίχτυ προστασίας» για παρόμοιες περιπτώσεις.
«Η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για να βοηθάει τις χώρες που βρίσκονται στην κατάσταση της Ελλάδας. Πρέπει όμως να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα θα λύσει μόνη της τα προβλήματα» είπε ο κ. Μπέλκα.
Εν τω μεταξύ, στην άρνησή του για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από τις χώρες της ΕΕ επιμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μια τέτοια επιλογή θα αποτελούσε «κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη» λέει χαρακτηριστικά.
«Θα ήταν κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη, αν στηρίζαμε την Ελλάδα μέσω οικονομικής βοήθειας», είπε ο Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξης στην γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung, όπως αναφέρει το Reuters.
από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου