3 Νοεμβρίου 2009

Η απόσυρση της υποκρισίας

του Γιάννη Α. Χαραλαμπίδη
Δεν έχει περάσει καλά καλά ένας ακέραιος μήνας από την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης του Γώργου Παπανδρέου - όχι του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση είναι του Γ.Παπανδρέου και γιαυτό το βαθύ ΠΑΣΟΚ έδειξε τα δόντια του στο Εθνικό Συμβούλιο. Αυτή η κυβέρνηση που περιβλήθηκε με ελπίδες από τους Έλληνες, παρόλο που μόνο χίλιοι περισσότεροι ψηφοφόροι την εμπιστεύτηκαν από το 2004, έχει μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του βίου της δώσει δείγμα γραφής ουσιαστικό. Θα σταθώ σε λίγα μόνο από τα πολλά που θα μπορούσε κάποιος να θίξει. Τα πιο πρόσφατα ίσως.
Πρώτον, πήγε ήδη περίπατο ο καινοφανής και κενός περιεχομένου πλέον νεολογισμός περί "Πράσινης Ανάπτυξης". Χτες ανακοινώθηκε η κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης των παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων. Τέλος! Και όσοι καθησυχασμένοι από τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις περίμεναν την ομαλή συνέχιση ή ακόμα και την βελτίωση των παροχών και κινήτρων έμειναν με... τις υποσχέσεις στο χέρι. Θα συνεχίσουν λοιπόν να κυκλοφορούν τα πάρα πολλά παλιά αυτοκίνητα και να ρυπαίνουν απρόσκοπτα. Ταυτοχρόνως αυξάνονται σημαντικά τα τέλη κυκλοφορίας, που προφανώς έχουν καθαρά φορομπηχτικό χαρακτήρα, καθώς πλέον δεν ισχύει η απόσυρση ώστε να είναι αντικίνητρο. Την ίδια ώρα πήγε περίπατο και το πρόγραμμα αλλαγής κουφωμάτων, που θα απέδιδε οφέλη και στον τομέα ενέργειας αλλά και θα έδινε ανάσα σε έναν τομέα της οικοδομής που έχει πληγεί και αυτός από την κρίση. Σε όλα αυτά παρεπιμπτόντως, δεν είδα να αντιδρά ή να ενοχλείται η Υπουργός Περιβάλλοντος και θερμή οικολόγος κυρία Μπιρμπίλη... θυμάστε η συμπαθής κοπέλα που πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο με το σακίδιο και τα αθλητικά.
Δεύτερον, έχει περάσει ένας μήνας από τις εκλογές και ακόμα η Βουλή είναι κλειστή! Υπενθυμίζω δε ότι είναι κλειστή από τις αρχές Μαϊου! Δηλαδή ουσιαστικά η Βουλή δεν λειτουργεί εδώ κι ένα εξάμηνο! Η στάση αυτή της νέας κυβέρνησης δεν τιμά ούτε την ίδια αλλά ούτε και το πολιτικό μας σύστημα. Κι αν μη τι άλλο φανερώνει την γύμνια της καθώς αποδεικνύεται ότι οι "έτοιμοι να κυβερνήσουν" δεν είχαν έτοιμο ούτε ένα νομοσχέδιο. Πού πήγαν τα πέντε νομοσχέδια που έλεγαν ότι είχαν έτοιμα; Πού πήγε το πρόγραμμα των εκατό ημερών;
Τρίτον, έταζαν με ευκολία αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πολύ πάνω από τον πληθωρισμό, που κινείται κάτω του 1%. Το αποτέλεσμα; Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα φτάσουν από 5 έως και 16 ευρώ. Δηλαδή πόσο διαφέρει αυτό από το πάγωμα που έλεγε ο Καραμανλής; Ακόμη και στο ΕΚΑΣ η αύξηση θα είναι 0,01 λεπτό την ημέρα. Κοροϊδία χοντρή δηλαδή... Επίσης έφτασε Νοέμβριος, άρχισαν τα χιόνια, κι ακόμα δεν έχουμε ακούσει κουβέντα για το Επίδομα Θέρμανσης. Γιατί όταν ήταν στην αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ το ζητούσε κάθε χρόνο... Φέτος;
Τέταρτον, η ιλατροτραγωδία με τους Γενικούς Γραμματείς. Αφού έστησαν όλο το θέατρο με τα βιογραφικά και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, άρχισαν να παίρνουν πάλι τους ημετέρους και μόλις έσκασε το φιάσκο Καστανίδη σταμάτησαν κάθε διαδικασία και έχουν αφήσει όλα τα υπουργεία χωρίς Γενικούς Γραμματείς. Και εις ανώτερα!
Δεν θα συνεχίσω. Όσα έγραψα δίνουν νομίζω το μήνυμα που θέλω να στείλω. Ο κύριος Πρωθυπουργός, που μέσα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο φαίνεται να είναι πιο πολλές μέρες εκτός παρά εντός Ελλάδος - αλλά έχει αφήσει τον Θόδωρο στην θέση του - μάλλον ακόμα δεν έχει εγκλιματιστεί στα νέα καθήκοντα. Ίσως και πολλοί από τους υπουργούς του. Δεν πρέπει να λησμονεί όμως ότι αν του πήρε πεντέμισυ χρόνια για να γίνει από Γιωργάκης Γιώργος, μπορεί μέσα σε πολύ μικρότερο χρόνο να ξαναγίνει από Γιώργος Γιωργάκης. Και μπορεί το κομματικό του alter ego, η Νέα Δημοκρατία, να τον αβαντάρει απέχουσα από την αντιπολίτευση και μακάρια μέσα στην ομφαλοσκόπησή της, όμως υπάρχει και μια άλλη αντιπολίτευση που δεν απέχει, αλλά όταν έρχεται η ώρα μιλά. Κι αυτή είναι ο ελληνικός λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου