20 Νοεμβρίου 2009

Αμερικανοτουρκικές μεθοδεύσεις για την ίδρυση του κουρδικού κράτους.


του Γιάννη Α. Χαραλαμπίδη
Η Τουρκία ανακοίνωσε την σύσταση τριεθνούς επιτροπής μεταξύ ΗΠΑ, Ιράκ και Τουρκίας η οποία θα μεριμνήσει για την επιστροφή στην Τουρκία μελών του ΡΚΚ που επιθυμούν να επαναπατριστούν. Αυτό δήλωσε από την Μόσχα ο Τούρκος Υπ.Εσωτερικών Μπεζίρ Αταλάυ. Μάλιστα για την εγκατάστασή τους πρόκειται να κατασκευαστεί σύμπλεγμα οικισμών κοντά στα τουρκοιρακινά σύνορα.
Οι κινήσεις αυτές δεν είναι παρά προανακρούσματα της επίσημης ανακήρυξης του κουρδικού κράτους σε εδάφη του βόρειου Ιράκ. Οι Αμερικανοί που έχουν αρχίσει ήδη την διαδικασία απαγκίστρωσης από την χώρα των δύο μεγάλων ποταμών, φαίνεται ότι επισπεύδουν τις κινήσεις για την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδιστάν, που θα αποτελεί και προτεκτοράτο τους και θα έχει στα εδάφη του τα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα του Κιρκούκ, που αποτελούν πηγή γεωπολιτικών τριβών στην περιοχή επί τουλάχιστον ένα αιώνα.
Στο πλαίσιο των αμερικανικών κινήσεων στην περιοχή έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια να καμφθούν οι έντονες τουρκικές αντιρρήσεις. Σε αυτές οφείλεται άλλωστε και η προ μηνών σπουδή του Μ.Ομπάμα να επισκεφθεί την Τουρκία. Βασικό αίτημα της Τουρκίας φαίνεται πως ήταν η οριστική διάλυση του ενοχλητικού ΡΚΚ, κάτι που από ό,τι δείχνουν οι δηλώσεις του Τούρκου ΥπΕσ. έχει επιτευχθεί ουσιαστικά. Το μεγάλο ερώτημα που επικρέμεται είναι κατά πόσο οι γείτονες θα απαιτήσουν διάφορα ανταλλάγματα προς την δυτική πλευρά των συνόρων τους. Γιατί αν το πράξουν δεν δύναμαι να φαντασθώ ποιος θα τους απογοητεύσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου