16 Νοεμβρίου 2009

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ


Η εφημερίδα Real News του Ν.Χατζηνικολάου δημοσίευσε χθες 15/11 την πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση, που ενήργησε για λογαριασμό της η εταιρεία Focus.
Πρώτο στοιχείο της η ιλιγγιώδης πτώση της ΝΔ και η διαφορά 20,6 από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η εξέλιξη είναι βέβαια αρκετά εύλογη δοθείσης της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού που διέρχεται η ΝΔ.
Δεύτερο στοιχείο ότι όλα τα κόμματα πλην του ΛΑΟΣ έχουν πτώση από τα εκλογικά τους ποσοστά. Κι ασφαλώς το ΠΑΣΟΚ κυβερνά κι είναι λογικό να έχει μια έστω κι ελάχιστη φθορά. Από την άλλη όμως αυτό δεν είναι καθόλου αναμενόμενο για τα κόμματα της Αριστεράς. Τόσο το ΚΚΕ όσο κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αισθητά κάτω από τα εκλογικά τους ποσοστά μόλις 40 μέρες μετά τις εκλογές την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει κατά βάση αντιλαϊκά μέτρα. Αντιθέτως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός εμφανίζει καθαρά τάσεις ανόδου σημειώνοντας αύξηση των εκλογικών του ποσοστών κατά 12% (0,6 μονάδες). Αυτό δε σε μια περίοδο που η νέα κυβέρνηση εμφανίζει ένα ιδιαίτερα δυναμικό προφίλ στον τομέα της δημόσιας τάξης κι ασφάλειας, που από πολλούς θεωρείται προνομιακός χώρος πολιτικής επιρροής του ΛΑΟΣ. Τελικά απ' ότι φαίνεται είναι γεγονός αυτό που υποστηρίζουν τα στελέχη της Καλλιρόης, ότι το κόμμα τους παρουσιάζει αργή μεν αλλά διαρκώς σταθερή τάση ισχυροποίησης και αύξησης των δυνάμεών του στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου