13 Δεκεμβρίου 2010

Εκτεταμένες και πολλά υποσχόμενες οι έρευνες για πετρέλαιο στην νότιο Αλβανία




Πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί φαίνεται να αποδεικνύονται οι Αλβανοί στο θέμα την εξόρυξης και εκμετάλλευσης των ενεργειακών τους πόρων αφού ήδη σε περιοχές εντός της Αλβανίας πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων στο Δέλβινο και τη Φοινίκη, αμερικανικές και καναδικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει έρευνες.

Πριν ένα μήνα ο Υπουργός Οικονομίας της Αλβανίας δήλωσε ότι οι επενδύσεις στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου στην Αλβανία έφθασαν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε, ότι η Κυβέρνηση του έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα αυτόν και ότι θα χρηματοδοτήσει κάθε σχέδιο εξερεύνησης και εξόρυξης πετρελαίου.

Το 1932, ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Patos-Marinza τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χερσαία πετρελαϊκά κοιτάσματα βαρέως τύπου, τα οποία σύμφωνα με αξιολόγηση που πραγματοποίησε η Καναδική εταιρεία RPS Energy Ltd στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 ανέρχονται σε 5.7 δισ. βαρέλια!.

Το πετρέλαιο που υπάρχει στην περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται ως "βαρύ πετρέλαιο" και πωλείται σε πολύ χαμηλότερη τιμή, περίπου στο 60% της τιμής του αργού πετρελαίου, τύπου Brent.

Η εταιρία όμως έχει αναπτύξει σύγχρονη τεχνολογία για να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά παραγωγής. Η πρόγνωσή της RPS Energy Ltd είναι ότι η παραγωγή στο τέλος του 2011 στο συγκεκριμένο κοίτασμα θα φθάσει τα 12.000 βαρέλια ημερησίως.

Ο Doug Urch, Γενικός Διευθυντής της Bankers Petroleum, σε μια συνέντευξή του μίλησε για παραγωγή περίπου 40.000 βαρέλια ημερησίως! Επιπρόσθετα η εταιρεία η Sky ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πραγματοποίηση των γεωφυσικών σεισμικών εξετάσεων και την καταγραφή δεδομένων για τα τρία τμήματα εξερεύνησης (τέσσερα, πέντε και Dumres). Το Μπλοκ τέσσερα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αλβανία, που συνορεύει με την Ελλάδα και καλύπτει μια έκταση 2.264 τετραγωνικών χλμ. (540.000 στρέμματα).

Το συνολικό εκτιμώμενο δυνητικό αποθεματικό ανέρχεται σε 350 MMBOE. Το Block πέντε βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αλβανία δίπλα στην Αδριατική θάλασσα και καλύπτει μια έκταση 2.076 χιλιομέτρων 2 (498.000 στρέμματα). Το μπλοκ έχει συνολικό εκτιμώμενο δυνητικό αποθεματικό 375 MMBOE.

Όσον αφορά την Ελλάδα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι έρευνες, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Όπως Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός: «υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδος, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που έχουμε, διότι τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του Υπουργείου είναι αρκετά αισιόδοξα, ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου