8 Ιουλίου 2010

Αναξιοποίητος ένας θησαυρός κάτω από την Κρήτη!

Αποδεδειγμένη πλέον η ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Της Κατερίνας Μυλωνά

Σε Ελ Ντοράντο της Ελλάδας θα μπορούσε να αποδειχθεί ο ενεργειακός θησαυρός που κρύβεται κάτω από την Κρήτη!

Το παραπάνω υποστηρίζει, μιλώντας στην «Π», ο καθηγητής Γεωχημείας Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας της καναδικής κυβέρνησης, Αντώνης Φώσκολος.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει από μια νορβηγοαμερικάνικη εταιρεία αλλά και από ανακοινώσεις Άγγλων και Αιγυπτίων σε επιστημονικά συνέδρια, στη λεκάνη του Ηροδότου, που περνάει και από την Κρήτη, υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αέριου που θα μπορούσαν, όχι απλώς να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας αλλά να δώσουν μια τονωτική ένεση στα οικονομικά της.

Ήδη, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ανακοινώσει την ίδρυση Δημόσιου Φορέα Ερευνας Υδρογονανθράκων με στόχο την έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, το Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης, έχουν ανακοινώσει ότι από την εξόρυξη πετρελαίου θα πηγαίνουν κάθε μέρα 1.300.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, Κάτι που τη συγκεκριμένη περίοδο η χώρα μας έχει πολύ ανάγκη.

«Ο Έλληνας έχει χάσει το όραμά του και, όμως, υπάρχει λύση, να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό μας πλούτο και πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την Κρήτη», τονίζει ο καθηγητής. Ο κ. Φώσκολος θεωρεί πως οι εργασίες πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο, όπου βρήκαν φυσικό αέριο οι Ισραηλινοί και οι Κύπριοι, δηλαδή στη Μεσόγειο, τη λεκάνη του Ηροδότου, που περνάει από την Κρήτη και βρίσκεται στην Ελληνική Οικονομική Ζώνη Εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα αποθέματα αέριου είναι τουλάχιστον 300 δις κυβικά μέτρα που καλύπτουν τις ελληνικές ανάγκες για πάνω από 70 χρόνια. Με πρόχειρους υπολογισμούς, αναμένεται μόνο από τα κοιτάσματα της Κρήτης να εισρεύσουν στα ταμεία 30 δις Ευρώ!



Στροφή στους

υδρογονάνθρακες



Ο καθηγητής τονίζει πως «η ανάγκη για την ανίχνευση, εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο είναι επιτακτική διότι η ανθρωπότητα, σε λιγότερο, από 150 μήνες θα αντιμετωπίσει μεγάλη έλλειψη αργού πετρελαίου, ιδιαίτερα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η έλλειψη θα έχει καταστροφικές συνέπειες στις οικονομίες του κόσμου, πολύ χειρότερη από αυτήν που ήδη βιώνουμε». Βάσει των στοιχείων της Energy Information Administration, US Department of Energy (EIA), η μέση ημερήσια πετρελαιοπαραγωγή την τελευταία τριετία, 2005-2007 (ουσιαστικά μέχρι το 2010), έχει καθηλωθεί στα 85 εκατομ. βαρέλια, ενώ η ημερήσια πετρελαιοεξαγωγή, που γίνεται από περίπου 20 χώρες του πλανήτη μας, μειώνεται, βάσει των στοιχείων της BP Statistical Review of World Energy 2008, σταδιακά από τα 46,3 εκατομ. βαρέλια το 2005, στα 45,8 εκατομ. βαρέλια το 2006 και στα 44,8 εκατομ. βαρέλια το 2007. Από αυτήν την ποσότητα, τέσσερις χώρες, οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα και Γερμανία, αποσπούν, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, 25 εκατομ. βαρέλια ημερησίως αφήνοντας, περίπου, 20 εκατομμύρια βαρέλια της ημερήσιας παραγωγής για τα υπόλοιπα 170 κράτη.

Εκτιμάται, από τους γαιοεπιστήμονες, ότι η πετρελαιοπαραγωγή το 2020 θα μειωθεί από τα 85 εκατομ. βαρέλια ημερησίως που είναι σήμερα στα 63 εκατομ. βαρέλια, δεδομένου ότι από το 1981 έχουμε ένα άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ κατανάλωσης και ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων. Αυτό το άνοιγμα, από το 2000 και μετά, έχει φθάσει στην αναλογία 5:1. Δηλαδή, ενώ ετησίως καταναλώνονται 31 δισεκατομ. βαρέλια αργού πετρελαίου οι ανακαλυφθείσες ποσότητες δεν υπερβαίνουν τα 4 δισεκατομ. βαρέλια. Επιπροσθέτως, επειδή η πετρελαιοεξαγωγή από τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες μειώνεται και θα μειώνεται κατά περίπου 2,2% ετησίως διότι τόσο ο πληθυσμός όσο και το βιοτικό τους επίπεδο αυξάνονται, η διαθέσιμη ποσότητα αργού πετρελαίου στο εμπόριο θα μειωθεί, το 2020, στα 20 εκατομ. βαρέλια ημερησίως. Αυτή η ποσότητα είναι τελείως ανεπαρκής όχι μόνο για να καλύψει τις τότε ανάγκες των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Κίνας και Ινδίας, που θα υποκαταστήσει την Γερμανία ως την τέταρτη χώρα στην ζήτηση αργού πετρελαίου, όχι μόνο θα είναι ανεπαρκής για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των χωρών της Ευρωπαϊκής ʽΈνωσης που σήμερα ανέρχονται σε 15,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου εκτός, εννοείται, των 20 πετρελαιοπαραγωγικών και πετρελαιοεξαγωγικών κρατών. Η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ήδη βιώνουμε σε πάρα πολύ σύντομο διάστημα. Ουσιαστικά η πετρελαιοεξαγωγή θα σταματήσει τελείως το 2030 ενώ η Ευρώπη θα αισθανθεί αυτή την έλλειψη το 2020 ήτοι σε 140 μήνες.

«Όλα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις άμεσα στην εξέταση των πετρελαιοπιθανών περιοχών της Ελλάδας όπως αυτές έχουν ήδη προσδιοριστεί από τους Έλληνες γεωεπιστήμονες της ΔΕΠ-ΕΚΥ και των ελληνικών πανεπιστημίων, ιδιαίτερα από το γεωλογικό τμήμα του Πανεπιστημίου των Πατρών και του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων. Η επιβεβαίωση και η επακόλουθη ταυτόχρονη εκμετάλλευση μπορεί να αποδώσει μια ημερήσια παραγωγή της τάξης των 250 χιλιάδων βαρελιών ημερησίως που θα καλύψουν τα 2/3 των ελληνικών αναγκών για 30-35 χρόνια», τονίζει.

Επίσης, θα πρέπει να ερευνηθούν και να εντοπιστούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν όχι μόνο στους ταμιευτήρες αλλά και σε ψαμμίτες με μικρό πορώδες (tight sands), και σε βιτουμενιούχους αργιλικούς σχιστόλιθους (shale gas) δεδομένου ότι υπάρχει τεχνολογία απόληψης των που οδήγησε σε μία παγκόσμια υπερπαραγωγή φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να πέσουν αισθητά οι τιμές του φυσικού αερίου. Θα πρέπει να ερευνηθεί και η ύπαρξη τεράστιων αποθεμάτων υδριτών (στερεοποιημένου μεθανίου) που απαντάται στο σημείο επαφής των γεωλογικών πλακών όπως αυτή που υπάρχει μεταξύ της βυθιζόμενης, κάτω από τον Ελλαδικό χώρο, Αφρικανικής Πλάκας. Στα σημεία επαφής δημιουργούνται οι υδρίτες. Το ΙΓΜΕ σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείο Κρήτης ανακάλυψαν την ύπαρξη υδριτών νοτίως της Ρόδου. Αυτά τα κοιτάσματα (Gas Hydrate Mounts) μπορεί να επεκτείνονται μέχρι και την Λευκάδα. Η προέλευση τους μπορεί να βρίσκεται στην λεκάνη του Ηροδότου. Το γεγονός ότι η λεκάνη του Ηροδότου, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εντός των ορίων της Ελληνικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖΕ), έχει δώσει, προς ανατολάς των περιθωρίων της και εντός της Ισραηλινής Οικονομικής Ζώνης, τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου Tamar και Dalit, τα οποία έσωσαν την Ισραηλινή οικονομία, στα νότια περιθώρια της λεκάνης του Ηροδότου, τα κολοσσιαία αποθέματα φυσικού αερίου της Αιγύπτου και βορειότερα τα αποθέματα πάλι φυσικού αερίου της Κύπρου δεν αφήνει αμφιβολία ότι η λεκάνη του Ηροδότου που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης και εντός της ΕΟΖΕ προμηνύει τεράστιες εκπλήξεις για την Ελληνική οικονομία. «Πρόβλεψη για πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου δυτικά της Κρήτης και μέσα στην ΕΟΖΕ, έκανε και ο διακεκριμένος καθηγητής της γεωφυσικής του πανεπιστημίου του Αμβούργου Ιωάννης Μακρής μιλώντας στο πρόσφατο 12ο συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας», αναφέρει ο καθηγητής.

«Η έρευνα για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση των πολύ πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να δημιουργήσει 3500 θέσεις εργασίας, και να αντλήσουμε 200000 βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου καλύπτοντας το 55% των ημερησίων αναγκών μας. για 30 χρόνια εξοικονομώντας $6,2 δισεκ ετησίως. Αντίστοιχο κέρδος θα έχουμε από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην λεκάνη του Ηροδότου, νοτιανατολικά της Κρήτης. Οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τεράστιες. Ανάσα στον προϋπολογισμό από την εξοικονόμηση συναλλάγματος, δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και τεράστια βοήθεια στην χημική βιομηχανία (παραγωγή λιπασμάτων, γεωργικών φαρμάκων, κοκ)…..

Για την έρευνα και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου η Ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαθέσει ούτε ένα ευρώ. Τα πάντα θα τα επωμισθούν οι ιδιωτικές εταιρείες», αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου