26 Ιουλίου 2010

Στρατιωτικό εμπάργκο στην Ελλάδα προτείνει γερμανικό ινστιτούτοTο ύψος των εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδας γίνεται κατά καιρούς αντικείμενο κριτικής από διάφορα κέντρα μελετών όπως το SIPRI, τα οποία αγνοούν σε σημαντικό βαθμό τη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, με υπαιτιότητα και των ελληνικών κυβερνήσεων που φροντίζουν είτε να υποβαθμίζουν είτε να κρατούν μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας τις εχθρικές ενέργειες της Άγκυρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Διεθνές Κέντρο για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (BICC) που εδρεύει στη Βόννη δημοσίευσε μελέτη, η οποία συμπεριλαμβάνει και εξωφρενικές προτάσεις προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαική Ενωση και τα συμμαχικά κράτη για να διευκολυνθεί η “ποθητή και απαραίτητη μείωση” των στρατιωτικών της δαπανών.
Στη μελέτη (σε αρχείο pdf εδώ) των Jerry Sommer και Jan Grebe προτρέπονται η Ευρωπαική Ένωση και το ΝΑΤΟ αφενός να εφαρμόσουν ένα άτυπο στρατιωτικό εμπάργκο κατά της Ελλάδας αφετέρου να αποστρατικοποιηθεί η περιοχή του Αιγαίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υιοθετώντας μία πάγια τουρκική πρόταση. Πιο αναλυτικά, καταστρατηγώντας κάθε έννοια κοινοτικής αλληλεγγύης, οι Γερμανοί αναλυτές προτείνουν στα κράτη-μέλη της EE «να εξαρτήσουν την όποια οικονομική τους στήριξη προς την ελληνική κυβέρνηση από το πού θα πάνε οι πιστώσεις δηλαδή να μην δεχθούν να αγοράσει η Ελλάδα με τα χρήματα αυτά καινούργια εξοπλιστικά συστήματα ή να χρηματοδοτήσει διευρυμένα προγράμματα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού».

Όσον αφορά την Βορειοατλαντική Συμμαχία, η μελέτη ζητά από τους ιθύνοντες να προσπαθήσουν να πετύχουν τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων «υιοθετώντας νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο στρατιωτικό επίπεδο, όπως π.χ η απαγόρευση πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο, έστω και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό το μέτρο θα οδηγούσε στην εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου και τις αναχαιτήσεις τουρκικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.»

Τέλος υπάρχει πρόταση προς τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ακυρωθεί η συμφωνία για την ναυπήγηση των 2 πρόσθετων υποβρυχίων Τύπου 214 ή να μην επιτρέψει τη πώληση μαχητικών αεροσκαφών. Σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, o συντάκτης της έκθεσης Jerry Sommer επισημαίνει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα στη μείωση των στρατιωτικών της δαπανών «εάν χρησιμοποιήσει την επιρροή της προς τις γερμανικές εταιρείες έτσι ώστε η Ελλάδα να παγώσει την αγορά από την Thyssen-Kroup των δύο επιπλέον υποβρυχίων που σχεδιάζει. Να μην επιβαρυνθεί έτσι με το κόστος ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια εποχή που πρέπει να κάνει τόσο δραστικές περικοπές και που εξαρτάται ακόμη από την οικονομική στήριξη και τις πιστώσεις της ΕΕ.»

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους χρηματοδότες του ΒΙCC βρίσκονται και ξένες κυβερνήσεις εκτός της γερμανικής.

από το strategyreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου