26 Απριλίου 2010

«Ταπείνωση για τον Παπανδρέου»


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Θανατηφόρα, από πολιτική σκοπιά, ήταν το Σάββατο η μεγάλη φωτογραφία που βάζει στο πάνω μέρος της πρώτης σελίδας της η πολύ αυστηρού κασέ γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Εδειχνε τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σε αλλεπάλληλες τηλεοπτικές οθόνες κάποιου καταστήματος, την ώρα που από το τουριστικό Καστελόριζο ανακοίνωνε τη δραματική απόφαση υπαγωγής της χώρας στο καθεστώς του ΔΝΤ και της ΕΕ, με τρεις μεγάλες, κίτρινες πινακίδες που έβγαζαν μάτια και έγραφαν... «40 άτοκες δόσεις»! Δίπλα από τη φωτογραφία, κύριο άρθρο της εφημερίδας αναφερόμενο στη χώρα μας με τον εύγλωττο τίτλο «Ο εφιάλτης»!
Οχι ότι ήταν φιλικότεροι προς τον Ελληνα πρωθυπουργού οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της ίδιας ημέρας: «Ταπείνωση για τον Παπανδρέου» ήταν ο εξάστηλος κεντρικός τίτλος της δεύτερης σελίδας της βρετανικής εφημερίδας, η οποία επί μήνες πρωτοστατεί στην υποβοήθηση των κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον της χώρας μας. «Ο πρωθυπουργός παραδέχεται την αποτυχία», έγραφε στον υπότιτλο. Πολύ δηκτικό και απαξιωτικό το ρεπορτάζ: «Ηταν αναπότρεπτα μια ταπεινωτική στιγμή για τον Γιώργο Παπανδρέου... Ο υπερήφανος γιος και εγγονός Ελλήνων πρωθυπουργών ήταν υποχρεωμένος να παραδεχτεί την αποτυχία του στην τετράμηνη σταυροφορία του εναντίον των "κερδοσκόπων των αγορών" και να κάνει έκκληση για εξωτερική βοήθεια για να σώσει από την κατάρρευση την οικονομία του που χαροπαλεύει... Ηταν μια εξευτελιστική αλλαγή στάσης, δεδομένης της επιμονής του Γ. Παπανδρέου από τότε που ανέβηκε στην εξουσία προ εξαμήνου ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λύσει μόνη της τα οικονομικά της προβλήματα. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί την επιτήρηση του ΔΝΤ ως μέρος της συμφωνίας - μια μοίρα που απέφυγαν τόσο ο πατέρας του Ανδρέας όσο και ο παππούς του Γεώργιος, παρά τις οικονομικές προκλήσεις της εποχής τους».
Ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός στο δραματικό διάγγελμά του ότι με τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνησή του «ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας». Δεν γνωρίζουμε φυσικά αν το πιστεύει αυτό ή το είπε για αυτοπαρηγοριά. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι τίποτα τέτοιο δεν αντανακλάται κατά κανέναν τρόπο στις ξένες εφημερίδες ή στις χρηματοπιστωτικές αγορές των κερδοσκόπων, μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.
Η επιθετικότητα του ξένου Τύπου και ιδίως του γερμανικού εναντίον της χώρας μας παραμένει απίστευτα εχθρική και μας βάζει σε σκέψεις ως προς τη στρατηγική που διαμορφώνει πλέον έναντι της Ευρώπης το Βερολίνο - αν, δηλαδή, ισχυρίζεται ακόμη ότι θέλει μια Γερμανία ενσωματωμένη σε μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή αν κρίνει ότι ήρθε πλέον η ώρα μιας Ευρώπης υποταγμένης στο Τέταρτο Ράιχ.
Ο Γ. Παπανδρέου υποκύπτει ασυζητητί σε οποιονδήποτε όρο του θέσουν, οι Γερμανοί, όμως, δεν ικανοποιούνται με τίποτα. Λυσσομανά ο δεξιός γερμανικός Τύπος απαιτώντας να πετάξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ - κάτι που είναι εντελώς αδύνατο βάσει των συνθηκών της ΕΕ.
«Η χώρα θα μπορούσε να αποχωρήσει ξαφνικά από τη νομισματική ένωση, να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα και να μειώσει τα παλιά χρέη σε ευρώ.
Μέσω αυτής της διαδικασίας θα γινόταν πάλι η Ελλάδα ανταγωνιστική σε τιμές και θα μπορούσε έτσι να εξοικονομήσει τα μέσα να εξυπηρετήσει τα συρρικνωμένα δάνεια», γράφει π.χ. η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της.Σε κομματικό επίπεδο, πάντως, αυτοί που πρωτοστατούν στον αγώνα εναντίον κάθε βοήθειας προς την Ελλάδα είναι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε.
Μέρκελ
Οχι βοήθεια πριν από τις 9 Μάη
Απαγορεύει η δεξιά κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ να δοθεί στην πράξη οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα πριν από τις 9 Μαΐου, οπότε και γίνονται οι κρίσιμες κρατιδιακές εκλογές στη Ρηνανία - Βεστφαλία. Αν κερδίσουν οι σοσιαλδημοκράτες, η Δεξιά χάνει τον έλεγχο της δευτεροβάθμιας «Βουλής» των κρατιδίων, ο έλεγχος της οποίας είναι απαραίτητος για την προώθηση σημαντικών εσωτερικών μεταρρυθμίσεων. Με δεδομένο, όμως, το απίστευτο ανθελληνικό μίσος που έχουν καλλιεργήσει στον γερμανικό λαό οι πολιτικοί του και τα ΜΜΕ, δεν είναι καθόλου αβάσιμος ο φόβος της Μέρκελ ότι κάθε βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να αποβεί εκλογικά μοιραία για το κόμμα της.
από το EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου