Άρης Ραβανός από το vima.gr
Παρά το χάσµα που υπάρχει, και η µία και η άλλη πλευρά αποφεύγουν να µιλήσουν για αποχωρήσεις ή για προγραφές. Την ίδια στιγµή η ηγεσία του κόµµατος παρακολουθεί µε προσοχή την έντονη κινητικότητα που καταγράφεται στο παρασκήνιο.
Εκπρόσωποι διαφόρων οµάδων συγκεντρώνονται συχνά σε σπίτια και σε γραφεία και προσπαθούν να προβλέψουν τα µελλούµενα και κυρίως τη θέση τους σε ένα άκρως ευµετάβλητο πολιτικό σκηνικό, στο οποίο προβλέπονται πολλαπλές ανατροπές.
Οι διαφορές των οµάδων στη Ν∆ είναι εµφανείς και επικεντρώνονται στον ιδεολογικό προσανατολισµό και στη στρατηγική της υπό τα νέα δεδοµένα που έχουν διαµορφωθεί µε την κυβέρνηση συνεργασίας. Παράλληλα, το σενάριο που φέρει τουλάχιστον δύο βουλευτές της Ν∆ από τη νεότερη γενιά και µε εκσυγχρονιστικό προφίλ να «φλερτάρουν» µε την ιδέα συµµετοχής σε έναν νέο πολιτικό φορέα µε αµιγώς κεντρώα χαρακτηριστικά αναδεικνύει τη ρευστότητα που υπάρχει. Πολλοί από τους «προεδρικούς» µιλάνε για το «µετέωρο βήµα» των «αντιφρονούντων» και εκτιµούν ότι αρκετές από τις διαφορές στο εσωτερικό της Ν∆ θα λυθούν αυτοµάτως στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Εξ αυτού του λόγου τα «πολιτικά παιχνίδια» και οι προσωπικές επιδιώξεις τόσο µεταξύ των οµάδων όσο και στο εσωτερικό τους αναµένεται να γίνουν πιο σκληρά το επόµενο διάστηµα και ειδικά σε ένα σκηνικό ρευστότητας όπου οι εξελίξεις δείχνουν µάλλον να είναι απρόβλεπτες.Η κοινωνική αναταραχή λόγω του µνηµονίου, η στάση του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαµαρά να στηρίξει την παρούσα κυβέρνηση, οι αντικρουόµενες απόψεις στη Ν∆, αλλά και ορισµένα «εγγενή» κοµµατικά προβλήµατα συνδυάζονται µε την προσπάθεια «γαλάζιων» βουλευτών να δηµιουργηθεί η αίσθηση ότι«στη Ν∆ υπάρχουν δύο πόλοι», άρα και δύο στρατηγικές που συγκρούονται. Εξάλλου µε τις τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αναδείχθηκαν µε πιο έντονο τρόπο και στη Ν∆ οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές. Κυρίως διαµορφώθηκε ένας χώρος στον οποίο κινούνται στελέχη σε ρόλο εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, µε διάθεση κριτικής απέναντι στην ηγετική οµάδα. Εφόσον τα σύννεφα πυκνώσουν κι άλλο δεν αποκλείονται πρωτοβουλίες του κ. Σαµαρά για να επιχειρηθεί να αποτραπεί η ενδεχόµενη «κρίση» και η συνακόλουθη εσωστρέφεια. Στις παρασκηνιακές συζητήσεις που γίνονται είτε στο εντευκτήριο της Βουλής είτε σε σπίτια και σε διάφορα στέκια, περίπου 10 µε 15 βουλευτές µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο δείχνουν ότι «δεν πρέπει να θεωρούνται δεδοµένοι» για την ηγεσία.
|||||||| Σχέδιο αποτροπής της αυτοδυναμίας
Υπό τη σκιά εντόνων πολιτικών ζυµώσεων, η ηγεσία της Ν∆ θα επιδιώξει να θέσει τέλος στη συζήτηση που διεξάγεται σε τµήµα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας και να βάλει φραγµό στα σενάρια περί συµµετοχής στελεχών της σε νέο πολιτικό φορέα και παράτασης του βίου τής παρούσης κυβέρνησης. Παράλληλα, σηµείο αναφοράς στον κεντρικό σχεδιασµό ήταν η φράση του κ. Σαµαρά προ ηµερών στη Βουλή, που όµως δεν προβλήθηκε καθόλου, αν και παρασκηνιακά σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.
«Τι ακριβώς µας λένε τώρα; Να πάµε σε πολυκοµµατικά σχήµατα για να ελέγχεται η επόµενη κυβέρνηση πιο εύκολα, να αυτοϋπονοµεύεται και να µην αλλάξει τίποτε; Αυτό µας λένε;» είπε ο κ. Σαµαράς θέλοντας να στείλει σαφές µήνυµα. Ορισµένοι διέκριναν σ’ αυτή την αποστροφή του λόγου του ένα είδος προαγγελίας για τα µελλούµενα ή για όσα σχεδιάζονται επί χάρτου από ορισµένα στελέχη του εκσυγχρονιστικού µπλοκ, ή αλλιώς των επονοµαζόµενωνφιλελευθέρων. Η αναφορά αυτή συνδέεται άµεσα µε την αντίληψη που υπάρχει στην ηγεσία της Ν∆ ότι είναι σε εξέλιξη µια επιχείρηση να αποτραπεί η αυτοδυναµία του κόµµατος στις εκλογές µε απώτερο στόχο έπειτα από αυτές να δηµιουργηθεί µια πολυκοµµατική κυβέρνηση, στην οποία θα συµµετέχουν και στελέχη της Ν∆.
Μάλιστα, στον τρίτο όροφο των γραφείων της Ν∆, επί της λεωφ. Συγγρού 340, όπου βρίσκεται και το κεντρικό «γαλάζιο» στρατηγείο, κυριαρχεί η εκτίµηση ότι στην πολιτική σκακιέρα κινούνται υπολογίσιµες δυνάµεις, που έχουν και τη στήριξη εξωγενών παραγόντων.
|||||||| «Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές»
Παρά τα προεδρικά µηνύµατα, από την άλλη πλευρά, σε µια χρονική στιγµή που στο ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί η συζήτηση για την επόµενη ηµέρα και τη διαδοχή του κ. Γ. Παπανδρέου, στελέχη της Ν∆ θεωρούν ότι το επόµενο διάστηµα «οι εξελίξεις πιθανόν να είναι καταιγιστικές». Τι εννοούν µε τον όρο καταιγιστικές; Ολα συνδυάζονται µε την κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ στο εγχώριο πεδίο και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη στο εξωτερικό πεδίο. Επίσης εκτιµούν ότι µπορεί να υπάρξουν µεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι ενισχύεται και το σενάριο για τον νέο πολιτικό φορέα που θα ενώσει βουλευτές της Ν∆ και του ΠΑΣΟΚ στα πρότυπα ενός σχήµατος που θα συνδυάζει αρχές της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και της Σοσιαλδηµοκρατίας.
∆εν ήταν τυχαίο ότι ο τοµεάρχης Εξωτερικών της Ν∆ – και γνώστης του παρασκηνίου όσο λίγοι – κ. Π. Παναγιωτόπουλος (εκπρόσωπος της «κοινωνικής ∆εξιάς», όπως λέει) «κάρφωσε» και ορισµένους από το κόµµα του λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Παπαδήµου δεν µπορεί να χρησιµοποιηθεί από ορισµένους καλοθελητές σαν “καµβάς” για πολιτικά παιχνίδια κλειστών δωµατίων».
|||||||| Η νέα ομάδα των προεδρικών
Οι διαφορές ωστόσο δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν, ή να αµβλύνθουν οι διαχωριστικές γραµµές που έχουν δηµιουργηθεί. Στο παρασκήνιο ακούγονται βαριές κουβέντες και το χάσµα αναδεικνύεται ευκρινώς. Στη σκιά της οµάδας των πέντε φιλελευθέρων, οι κκ. Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Τζαβάρας, Κ. Γκιουλέκας και οι κυρίες Μαρία Κόλλια-Τσαρουχάκαι Ελίζα Βόζεµπεργκ ανέλαβαν να στείλουν µήνυµα ότι βασική τους επιδίωξη είναι να προστατεύσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του πατριωτικού, κοινωνικού φιλελευθερισµού. Οι βουλευτές κατέθεσαν τις ενστάσεις τους όσον αφορά τη λειτουργία του κοµµατικού µηχανισµού – ένας εξ αυτών επιρρίπτει ευθύνες και στον Γραµµατέα της Ν∆ κ. Ανδρ. Λυκουρέντζο –, ενώ εµφανίστηκαν προβληµατισµένοι από την εικόνα του κόµµατος. Κεντρικό ρόλο διαδραµατίζει ο κ. Μαρκόπουλος που είναι σε σύγκρουση µε τους φιλελεύθερους και θα συνεχίσει τις παρασκηνιακές κινήσεις για την... επόµενη ηµέρα µετά τις εκλογές. Επιχειρηµατολογούν ότι σκοπός τους είναι να βοηθήσουν τον κ. Σαµαρά, µιλάνε για «καθαρά πολιτική κίνηση» και µε αιχµή προς τους φιλελεύθερους σηµειώνουν πως δεν είναι γόνοι και κληρονόµοι. «Ορισµένοι προκαλούν θυµηδία» απαντάνε εκσυγχρονιστές βουλευτές και θεωρούν ότι πλέον θα µιλάνε όλο και περισσότεροι.
«∆εν µπορεί κάποιοι µόνο να σιωπούν. ∆εν µπορεί να ισχύουν τα απαγορευτικά µόνο για κάποιους» σηµειώνουν, ενώ από τους φιλελεύθερους τονίζουν µε νόηµα: «...και µε πολλούς άλλους θα φάµε. Υποµονή».
Αυτή τη στιγµή το µπλοκ των προεδρικών – που αποτελείται από πρόσωπα όπως π.χ. ο κ. Φ. Κρανιδιώτης που είναι από τα πιο δυναµικά και συγκρουσιακά στελέχη – είναι κυρίαρχο στη Ν∆, ελέγχει σε πολύ µεγάλο βαθµό όλα τα όργανα του κόµµατος και της ΚΟ και ουδείς αµφισβητεί τον ηγεµονικό ρόλο του κ. Σαµαρά.
|||||||| Η λαϊκή Δεξιά αντεπιτίθεται
Στο εσωκοµµατικό παιχνίδι προσπαθούν να πάρουν θέση και οι εκπρόσωποι της λαϊκής ∆εξιάς, οι οποίοι δεν κινούνται ενιαία και έχουν άλλες επιδιώξεις, όπως π.χ. οι κκ. Ι.Μανώλης, Π. Καµµένος (προτείνει συστράτευση µε Αριστερά, φέρνοντας ως παράδειγµα την πρόσκαιρη συµµαχία Ζέρβα και Βελουχιώτη), Π. Ψωµιάδης, Ν. Κακλαµάνης, κ.ά. Πυρήνας ζυµώσεων είναι και η ∆ΑΚΕ µε τις πρωτοβουλίες του προέδρου της κ. Ν. Κιουτσούκη και «γαλάζιοι» συνδικαλιστές εντείνουν τις επαφές τους για συντονισµό δράσης. Επίσης, υπάρχουν και άλλα στελέχη µε φυγόκεντρες τάσεις, όπως ο διαγραφείς επικεφαλής των ταξί κ. Θ. Λυµπερόπουλος που συναντήθηκε προ ηµερών µε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη.
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Οι φιλελεύθεροι και η σύναξη της Ουάσιγκτον
Στο ρευστό πολιτικό κλίµα των τελευταίων εβδοµάδων είχε πολύ ενδιαφέρον η προ ηµερών κοινή παρουσία τριών στελεχών της οµάδας των φιλελευθέρων, των κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου, Κυρ. Μητσοτάκη και Ευ. Αντώναρου, στις ΗΠΑ, η οποία αρχίζει και κεφαλαιοποιεί πολιτικούς και επικοινωνιακούς πόντους. Οι βουλευτές βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον µε αφορµή τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στην οποία συµµετέχουν ως τακτικά µέλη εκ µέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, και είχαν ενδιαφέρουσες άτυπες συζητήσεις για τις εξελίξεις µε επίλεκτα στελέχη της αµερικανικής πολιτικής σκηνής.
Οι τρεις τους, καθώς οι άλλοι δύο της οµάδας κκ. Κ. Χατζηδάκης και Μ. Βαρβιτσιώτηςήταν στην Αθήνα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αρκετά για τις εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό σύστηµα, αλλά και για την πορεία του κόµµατος, πυροδοτώντας τη σεναριολογία.
Οι συγκεκριµένοι βουλευτές διατηρούν σαφείς αποστάσεις από τη λογική ότι το κόµµα είναι λαϊκό, πατριωτικό και φιλελεύθερο, την οποία εκφράζει η ηγετική οµάδα. «Το κόµµα είναι αστικό, προοδευτικό, φιλελεύθερο και ευρωπαϊκό» αντικρούει ένας εξ αυτών και επιµένει πως υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές και όχι προσωπικές. Ορισµένοι εξ αυτών δεν διαφωνούν να υπάρξει παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήµου, ενώ βρίσκουν φυσιολογικό να γίνονται συζητήσεις για νέους πολιτικούς σχηµατισµούς.
Κοινή γραµµή δεν υπάρχει στην οµάδα και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Χατζηδάκης, αν και χαρακτήρισε προ ηµερών λογικό να γίνονται συζητήσεις για τη δηµιουργία νέου κόµµατος λόγω της κρίσης που κυριαρχεί στο πολιτικό σύστηµα, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του.
Θέλοντας να µη µπει στο στόχαστρο της ηγεσίας υπενθύµισε την πολιτική διαδροµή του εντός της Ν∆ µε αναφορές την περίοδο της προεδρίας του στην ΟΝΝΕ∆ και εµφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την προοπτική της αυτοδυναµίας του κόµµατος.
Η «ηρωοποίηση» Καραµανλή και οι θεωρίες συνωµοσίας
Ο πρώην πρωθυπουργός εμμένει στην τακτική της σιωπής
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για τους εσωκοµµατικούς συσχετισµούς και το περιβάλλον που κινείται η ηγεσία της Ν∆ η κινητικότητα της οµάδας των καραµανλικών σε µια περίοδο που υπάρχει προσπάθεια «ηρωοποίησης του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραµανλή, αφού αναβιώνουν και πάλι οι θεωρίες συνωµοσίας για την πτώση της κυβέρνησής του. Οι φανατικοί υποστηρικτές και οπαδοί του κ. Καραµανλή αναθάρρησαν και θα συνεχιστεί η προσπάθεια να φιλοτεχνηθεί ένα προφίλ... «λαϊκού ήρωα», επενδύοντας στη συνωµοσιολογία.
Μάλιστα, µε αφορµή νέα δηµοσιεύµατα των τελευταίων ηµερών, υποστηρικτές του κ. Καραµανλή επιµένουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός απώλεσε την εξουσία γιατί, κατ’ αυτούς, «τόλµησε» να στρέψει την εξωτερική πολιτική της χώρας προς τη Ρωσία, µέσω συµφωνιών για την ενέργεια και τους εξοπλισµούς, και λένε ότι η αλήθεια σιγά-σιγά αποκαλύπτεται.
Ο κ. Καραµανλής συναντά καθηµερινά αρκετά στελέχη, συνεχίζει να έχει την άποψη ότι δεν πρέπει να µιλήσει το επόµενο διάστηµα, αλλά θεωρεί πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου και να µην υπάρξει παράταση της κυβέρνησης Παπαδήµου.
Η οµάδα των καραµανλικών που αποτελείται κυρίως από πρώην υπουργούς και υφυπουργούς των κυβερνήσεων Καραµανλή και τα οποία δυσανασχετούν πολλές φορές µε την κεντρική γραµµή, αν και είναι προσεκτικοί στις κινήσεις και στις δηλώσεις τους.
Συγκεντρώνονται συχνά σε σπίτια και σε γραφεία και επιδιώκουν να διαµορφώσουν ένα είδος«λεγεωναρίων του Καραµανλή », ανα λαµβάνοντας την υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής της περιόδου 2004-2009.
Στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν∆ υπάρχει επίσης µια ευρεία οµάδα βουλευτών που θεωρούνται αµιγώς καραµανλικοί και για πολλούς είναι οι «υφυπουργοί του µέλλοντος».
Η «οµάδα του Καραµανλή» αποτελείται από παλαιούς συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού που είτε έχουν και σήµερα επισήµως κάποια σχέση µαζί του είτε καλούνται ανεπισήµως για συζητήσεις µαζί του, όπως π.χ. οι Πρ. Παυλόπουλος, Ι. Παπαθανασίου,∆. Σιούφας, Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Αλογοσκούφης , Ελ. Ζαγορίτης, Γ. Βλάχος, Ευ. Αντώναρος, Ευρ. Στυλιανίδης (που συµµετέχει και στην οµάδα των φιλελευθέρων) κ.ά.
Αποστασιοποιηµένος από τα κοµµατικά δρώµενα είναι και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου ∆ηµοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραµανλής» κ. Ευ. Μεϊµαράκης, ο οποίος συνοµιλεί τακτικά µε τον κ. Καραµανλή και έχει πολλές ενστάσεις για τη λειτουργία του κόµµατος.
Οι «κυανόκρανοι» που τήρησαν διακριτικές αποστάσεις την περίοδο της εσωκοµµατικής αναµέτρησης δεν βάζουν προσκόµµατα στην ηγεσία, τηρούν προσεκτική γραµµή και αναλαµβάνουν την υπεράσπιση της στρατηγικής του κόµµατος, αλλά χωρίς να συµµετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.
Σε αυτή την οµάδα – αν και δεν έχει τα κλασικά χαρακτηριστικά οµάδας – πρωτοστατούν επίσης καραµανλικοί βουλευτές, όπως οι κκ. Στυλιανίδης που έχει αναβαθµισµένο ρόλο στο εσωκοµµατικό σκηνικό αλλά δεν προκαλεί προβλήµατα στον κ. Σαµαρά, οι κκ. Χρ. Ζώης ,Στ. Καλαφάτης κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου