16 Μαΐου 2011

Έρογλου : Αιτία πολέμου μονομερής εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων από τους Ελληνοκουπρίους


Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι κύκλοι και κέντρα ερευνών στην Ελλάδα να «καλλωπίσουν» την εικόνα της Τουρκίας, η πραγματικότητα τους διαψεύδει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της Κύπρου σε εμπρηστικές, άνευ προηγουμένου, δηλώσεις προέβη ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ορθά κοφτά δήλωσε ότι η μονομερής εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πόρων από την Ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι αιτία πολέμου. Οι δηλώσεις αυτές δημοσιεύτηκαν στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βολκάν» και ειπώθηκαν από τον Ντερβίς Έρογλου κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα την εισβολή.

Όπως γράφει η εφημερίδα ο Ερογλου δήλωσε ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι θελήσουν να σφετεριστούν, δήθεν, τις υποθαλάσσιες φυσικές πηγές της νήσου, η ενέργεια αυτή θα θεωρηθεί αιτία πολέμου. Επιπλέον σε δηλώσεις του ο Έρογλου υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί ένα νέο συνεταιρισμό που να μην παραμερίζει την προ του 1974 περίοδο και να βασίζεται στις παρούσες πραγματικότητες, όπως ισχυρίστηκε.

Ο «νέος συνεταιρισμός» θα προβλέπει δύο περιφέρειες, δύο κοινότητες, δύο συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς, ενώ ισχυρίστηκε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να περικυκλώσει την Τουρκία και από το νότο και ότι η χώρα αυτή έχει δήθεν βλέψεις στην Τουρκία και Κύπρο ενώ αναφέρθηκε και στη στρατηγική σημασία της Κύπρου.

Τελικά όσο και να επιθυμεί η τουρκική πολιτική ελίτ να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο και πιο ειδικά στην ΕΕ, ότι η Τουρκία είναι ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος, δεν μπορεί να αναιρέσει τον πυρήνα της διαχρονικής ταυτότητας του τουρκικού κράτους που είναι ο ιμπεριαλισμός και η ευκολία με την οποία χρησιμοποιεί την απειλή της άσκησης βίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου