29 Ιανουαρίου 2010

Οι φαιοκόκκινοι γκεμπελίσκοι

του Γιάννη Α. Χαραλαμπίδη

Όσοι έχει τύχει να διαβάσουν κάποιο εγχειρίδιο ή βιβλίο πολιτικής προπαγάνδας γνωρίζουν ότι το πλέον ύπουλο και επικίνδυνο είδος προπαγάνδας είναι η λεγόμενη γκρίζα ή φαιά. Είναι η πιο επικίνδυνη γιατί δεν γνωρίζουμε από πού εκπορεύεται, ποια είναι η πηγή της.

Τον τελευταίο καιρό, με αφορμή το νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων σε μετανάστες παρακολουθούμε μια πολύ πλούσια επίδειξη γκρίζας προπαγάνδας. Όλα τα κορυφαία έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημερώσεως(;) και όλοι οι περισσότερο και λιγότερο λαμπεροί αστέρες της γραφίδας και του μικροφώνου έχουν επιδοθεί σε άμιλλα για τον επιτυχέστερο επηρεασμό του ελληνικού λαού υπέρ των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

Ένα από τα πλέον προφανή και πρόσφατα παραδείγματα υπήρξε αυτό του πολύ δημοσιογράφου-συνεντευξιαστή Σταύρου Θεοδωράκη. Στην τελευταία του εκπομπή στον τηλεσταθμό Mega, την περασμένη Κυριακή, επεχείρησε να χλευάσει κάθε άποψη που αντιδρά στην σχεδιαζόμενη μαζική ελληνοποίηση παρανόμων μεταναστών (γιατί κανείς τους σχεδόν δεν εισήλθε νομίμως). Μας προσέφερε μη φτηνοσυναισθηματική μείξη ντοκιμαντέρ και δακρύβρεχτου σίριαλ βάζοντας σε ένα τσουβάλι από αθλητές ως ιεροδούλους. Πάσχισε να μας πείσει ότι είναι το πιο λογικό και φυσικό πράγμα όσοι αλλοδαποί εισέβαλαν λάθρα στην χώρα μας να γίνουν «Έλληνες» και να αποκτήσουν φυσικά και πλήρη πολιτικά δικαιώματα.

Αυτό δεν ήταν βεβαίως και το πρώτο ανάλογο δείγμα γραφής του κου Θεοδωράκη. Μας έχει δώσει πολλά, με προεξάρχον ίσως το γνωστό βίντεο στην ιστοσελίδα του με τον «θεατρικό» διάλογο πνευματικής αναπηρίας, που εξύβριζε την εθνική επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου. Εκείνο που ξεκινούσε με το υψηλής θεατρικής τέχνης αλησμόνητο «Γ….ώ την 28η Οκτωβρίου»!

Ελπιδοφόρο όμως μήνυμα στάθηκε το γεγονός ότι, αμέσως μετά την εκπομπή και για πολλές ώρες μετά, η ομάδα προβολής της εκπομπής στον γνωστό ιστοχώρο Face book δέχθηκε καταιγισμό οργισμένων μηνυμάτων αντίδρασης απέναντι στο πνεύμα και την σκοπιμότητα του συγκεκριμένου επεισοδίου και του παρουσιαστή. Η αντίδραση υπήρξε τέτοια που λίγες ώρες αργότερα οι διαχειριστές της σελίδας αναγκάστηκαν να την «κλειδώσουν», δηλαδή να αποκλείσουν οποιονδήποτε δεν ήταν πριν μέλος της να βλέπει το περιεχόμενό της και να δημοσιεύει τα σχόλιά του. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να συγκρατηθεί η οργή των Ελλήνων πολιτών, παρά μόνο η φίμωση...

Αυτό που ξεσήκωσε την θύελλα κατακραυγής δεν ήταν φυσικά η άποψη του δημοσιογράφου. Ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει την άποψή του σε κάθε ζήτημα. Αυτό μάλιστα είναι και καθήκον του κάθε πολίτη. Η αντίδραση προκλήθηκε από την υποδόρια επιδίωξη επηρεασμού της κοινής γνώμης μέσω της χρήσεως του συναισθηματισμού, που άλλωστε ως λαό μας διακρίνει. Δεν υπήρξε παράθεση επιχειρήματος. Όλη η εκπομπή βασιζόταν στην πρόκληση του συναισθηματισμού και της ανθρωπιάς των τηλεθεατών, λες και όσοι διαφωνούμε με την μαζική ελληνοποίηση έχουμε προσωπικά τον Α ή τον Β μετανάστη. Επιπλέον με απαξιωτικό τρόπο προσπάθησε να περιθωριοποιήσει κάθε αντίθετη άποψη.

Φαίνεται όμως πως όσο φαιά κι αν είναι η προπαγάνδα, που μας ρίχνουν με το καντάρι, δεν αρκεί για να συσκοτίσει την κρίση του Έλληνα πολίτη. Κρίμα, γιατί πάνε άδικα και οι εμφανείς και αφανείς παχυλές αμοιβές των φαιοκόκκινων επίδοξων γκεμπελίσκων...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου